ABJC

Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs

Iet uz
ABJC

Jaunieši novadā

Iet uz
ABJC

Kas ir brīvprātīgais darbs?

Iet uz

IET DABĀ IR FORŠI!

iet-dabaMaija mēneša beigās projekta “MINIES GLOBĀLI” velbrauciena uz Lejasciemu laikā tapa Gulbenes vidusskolas jauniešu intervija ar dabas draugiem Agri Vanagu un Silvestru Sīli par iešanu dabā un atbildīgu atpūtu. Agris velobrauciena dalībniekiem mācīja sajust mežu – ieklausīties skaņās, sajust daudzās smaržas, sūnas, kokus. Gulējām sūnās, sajutām priežu mizas raupjumu un spēcīgo smaržu, sauso kadiķu zaru dūmu smaržu no ugunskura. Silvestrs un Agris priecēja ar ģitāras skaņām un rāmām dziesmām. Laura Igaviņa stāstīja par Geocaching slēpņošanas spēli. Pirms ēdām zupu, tapa intervija. Dabas draugi atbildēja uz jauniešu jautājumiem.

Ko jūs domājat par aktīvo atpūtu?
Silvestrs: “Aktīvā atpūta – tas viss ir ļoti labi. Jo vairāk cilvēki ies dabā, jo labāk. Par Geocashing slēpņošanas spēli… Man nepatīk, ka iet dabā ar vienīgo mērķi tikai kaut ko atrast. Kāpēc nevarētu iet vienkārši tāpat? Kāpēc uzreiz ir vajadzīgs globālais tīkls, vajag “zīmēties”, atzīmēties? Nu, labi, ja tas ir vienīgais veids, kā iemānīt jūs – jauniešus – mežā…”

Kā ar atkritumu radīšanu?
Agris: “Tad, kad mēs ejam dabā, mums ir diezgan primitīva domāšana. Pie ugunskuriem atstājam visas “drazas”, iesaiņojumus… Ekoloģija jāsāk no sevis.”
Silvestrs: “Tad, kad klasiskais latvietis dodas atpūsties, viņš stiepj pilnus maisus… Aliņš, desas, čipsi… Tad visu pārstrādā savā kuņģītī. Paliek iepakojums, kas nesver neko, bet to atpakaļ atnest nav spēka. Padomājiet par šo lietu – kam jūs atstājat to tukšumu tur? Kāpēc nevar tās tukšās pudeles un bundžas paņemt līdzi, kad iet atpakaļ? Nebūs jārīko talkas! Nemēslojiet un viss būs okej!”

Kā atpūsties aktīvi, bet tajā pašā laikā atbildīgi pret dabu?
Agris: “Būt saudzīgiem. Sajust dabu un saprast, ka zaru laušana un pārmērīga izbradāšana nenāk tai par labu. Varētu jauniešiem taisīt vairāk programmas dabā. Mēs daudzi šobrīd sēžam tādā kambarī un darbojamies tikai caur tehnoloģijām. Tiem jauniešiem, kas vēlētos iet dabā, es varētu piedāvāt sarīkot nometni, kurā mācām izprast dabu, paņemt no tās visu, kas vajadzīgs, un dot dabai. Viss ir savstarpēji saistīts… Ja jūs piesārņojat ūdens tilpnes, pašiem var rasties veselības problēmas.”
Silvestrs: “Ir kāds sens Ziemeļamerikas indiāņu teiciens: “Dabu mēs neesam mantojuši no mūsu senčiem, mēs to esam aizņēmušies no mūsu bērniem.” Ja tu un tu mēslosi, tad kādā pasaulē dzīvos jūsu bērni un mazbērni? Katra nākamā paaudze kļūst aizvien slimāka. Skarbi runāju, bet tā ir patiesība. Ja tūlīt un tagad neapturēs to, kas notiek, tad nākamās paaudzes dzims ar ļoti nopietnām veselības problēmām, vai nepiedzims vispār.“

Kā motivēt jauniešus iet dabā?
Silvestrs: Tu saproti, tad paaicini līdzi draudzeni, savus draugus! To nevar panākt ar dažādām globālām programmām. Tas ir no cilvēka cilvēkam. Ja tu tagad esi viena, būs 2, tad 3… Ģeometriskā progresija. Tad veidosies bariņš, kurš teiks: “Iet dabā ir forši!” Tagad ir internets, facebook, visādi gadžeti… Tas šobrīd ir forši! Bet kas tas koks tāds ir? Es nesaku, ka nevajag lietot tehnoloģijas. Vajag lietot, bet nevajag viņām vergot. Var salikt visu kopā! GPS ir brīnišķīga lieta, lai neapmaldītos mežā, bet tieši tāpēc vajag izmantot to un iet mežā. Nevajag taisīt akcijas un programmas. Vajag nodot informāciju no cilvēka cilvēkam. Piemēram, jūs tagad esat izbraukuši ar riteņiem, tad pastāstiet draugiem, cik tas bija forši! Brauciet līdzi! Tā no mazumiņa augs domubiedru skaits. Sāk divi un tad pievienojas arvien vairāk un vairāk… Tā bija ar parkuristiem – sāka 2 cilvēki, bet nu jau ir tūkstoši. Tieši tāpat mēs varam sākt no Latvijas: Forši ir iet dabā! Nevis tā vienkārši, bet tā, kā Agris māca – sajust koku. Iebāzīsi galvu pļavā, tur tāda dzīvība…”

Intervija tapusi projekta “MINIES GLOBĀLI” jauniešu sociālās kampaņas ietvaros. „Projektu “MINIES GLOBĀLI” (līg.nr. 1-20/43, proj.reģ.Nr. 1-08/522/2014) finansē Latvijas vides aizsardzības fonds un Gulbenes novada dome. Projektu realizē biedrība “JUMATA”.”

minies-globali