ABJC

Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs

Iet uz
ABJC

Jaunieši novadā

Iet uz
ABJC

Kas ir brīvprātīgais darbs?

Iet uz

Projekts “Daru pats.Daru citam.”

FinaDSC_7120nsētājs: Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2015. gadam valsts budžeta finansējums

Īstenotājs: Alūksnes novada pašvaldība
Laiks: 2015.gada 30.aprīlis – 30.septembris
Dalībnieki: Alūksnes novada jaunieši

Projekta mērķis: Veicināt Alūksnes novada jauniešu uzņēmību, radošumu un piederības sajūtu savam novadam, īstenojot daudzveidīgas neformālās mācīšanās aktivitātes.

 

Aktivitātes:

  • 23.maijā pagastu jaunieši līdzdarbojās Alūksnes jauniešu dienā „ARAM”, apmeklētājiem piedāvājot dažādas sportiskas un radošas darbnīcas. Ilzenes jaunieši aicināja spēlēt florbolu, Liepnas jaunieši piedāvāja netradicionālas stafetes un aklo volejbolu, citi pagasti aicināja zīmēt, novērot un pārveidot lietas.
  • Jūlija sākumā 3 dienu laikā 27 jaunieši attīstīja radošumu sevī , pētīja, kāda vide veicina radošumu un kādi resursi tam nepieciešami.
  • Savukārt, jūlija otrajā pusē 19 dalībnieki tikās 2 dienas ilgās apmācībās Ilzenē, kur praktiski izstrādāja vides uzlabošanas projektus.
  • Augusts kļuva par jauniešu izstrādāto projektu realizēšanas mēnesi. Ilzenē nojume pie skolas ieguva brīnišķīgu gleznojumu, Jaunannā tika papildināta Bebru dabas taka ar Sajūtu takas posmu, Mārkalnē jaunieši beidzot piepildīja vajadzību pēc ērta soliņa, kur izmantot bezvadu internetu, paši to nosaucot par WiFi soliņu, savukārt sportiskajā Veclaicenē jauniešu rokām tapa uzlabots tik nepieciešamais volejbola laukums.
  • 29.augustā vairāk kā 40 jaunieši un cilvēki, kas ieinteresēti jauniešu projektos, jau otro gadu satikās Vēlajās brokastīs, kur neformālā sarunu šova gaisotnē dalījās savos vasaras veikumos. Sarunu šova noslēgumā notika balsojums par iedvesmojošāko jauniešu grupu un tās vasaras veikumu. Simbolisko ananāsu ieguva Ilzenes jaunieši ar savu krāsaino nojumes projektu.

Šādās neformālās izglītības aktivitātēs jaunieši var gūt ārkārtīgi daudz jaunu zināšanu un prasmju, kas var palīdzēt turpmākajā dzīvē. Visa projekta gaitā jaunieši tika mudināti sekot līdzi un izvērtēt, ko iemācījušies, kādu pieredzi un atziņas guvuši projekta laikā. Tas darīts, lai dalībnieki mācītos uzņemties atbildību par savu izaugsmi un apzinātos, cik nozīmīga ir paša cilvēka aktivitāte un ieinteresētība mācīšanās procesā. Noslēgumā tie dalībnieki, kas vēlējās, saņēma gūto pieredzi apliecinošu dokumentu.

11870631_949589355086681_2584572763724813203_n

Projekts tiek īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2015. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.